Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği, halk arasında adet görme, regl olma, ay başı gibi tanımlamalar kullanılan mensturasyon; yetişkin her kadının menopoz ve premenopoz dönemlerine dek her ay yaşadıkları biyolojik bir olaydır. Östrojen ve progesteron hormonlarının yumurtalıklardaki üretiminin duraksaması ve rahim iç tabakasının dökülmesi olarak da tanımlanan adet kanamalarında bazı kadınlarda düzensiz şekilde ilerleyebilmektedir. 

Adet düzensizliği, kadınların sıklıkla karşılaştıkları ve nedenini merak ettikleri bir durum. Yaşam kalitesinin düşmesine yol açabilen adet düzensizliği, genellikle adet döngüsü yeni başlayan kız çocuklarında ve adet döngüsünün kesilme sürecinde olan perimenopazal dönemdeki kadınlarda görülüyor.

Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.

Kadının adet görebilmesi için beyinde bulunan merkezlerden yumurtalıkları uyaracak hormonların salgılanması, yumurtalıkların bu hormonlara cevap vermesi, rahim içi dokunun (endometrium) sağlam olması ve hormon uyarılarına yanıt vermesi, kan akımında herhangi bir engel olmaması gerekir. Bu döngü her ay yinelenir, kalınlaşan rahim içi, gebelik oluşmaz ise dökülür, kanama [menstruasyon] meydana gelir. Bu süre 21-35 gün arasında değişir. Her kadının döngü süresi ve miktarı farklılık gösterir; adet düzenin dışındaki kanamalar (düzen, miktar, sıklık, süre olarak farklılıklarına göre) adet düzensizliği olarak adlandırılır.