Endometrial Polip

Endometrial Polip

Polip, vücutta farklı dokularda görülebilen tümör benzeri yapılara verilen isimdir. Rahim, rahim ağzı, bağırsak, burun gibi mukoza kaplı dokularda poliplere rastlanılabilir. Müdahale edilmeyen polipler, zamanla büyüyerek sıkıntılı durumlara yol açabilmektedir. Köklendiği dokuya, yapısına ve boyutlarına göre farklı türlere ayrılan poliplerin büyük çoğunluğu iyi huylu olmasına rağmen kanserleşme riski barındıran polip türleri de mevcuttur. Riskli görülen bir polip cerrahi bir operasyon veya farklı tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınır. Polipler, oluştukları dokunun tabanına köklenerek dışarı doğru itilir. Kimi zaman sap, kimi zaman da geniş tabanla dokuya tutunur.

Polip Nedir

Polip, çoğunlukla nedeni bilinmeyen bir şekilde vücudun boşluk bulunan organlarında çıkan bir tümördür. Bulduğu boşlukta köklenen polipler dışarıdan bakıldığında et beni gibi gözükmektedir. Polip oluşumu fark edildiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bazı kanserli hücreler öncül olarak polip oluşturabilir. Polip, ortaya çıktığı organa göre değerlendirilebilir. Mide, yemek borusu, ince bağırsak gibi organlardaki polipler genellikle iyi huylu olurken; Kalın bağırsakta ortaya çıkan poliplerde %90 oranındaki kanserli kısım polipin içerisinde yer alırken diğer %10’luk kısmı et benine benzeyen kısmı oluşturur. Kısaca “Polip nedir?” sorusuna et beni yapısında bir doku diyerek cevap verilebilir. Genital bölgede sıklıkla rahim ağzı (servix) ve rahim içi (endometrium) gibi alanlarda görülür. Servikal pollip akıntı,vajinal kanama, ilişki sırasında kanama, ağrı gibi şikayetlere neden olur. Endometrial polip ise ara kanama, adet miktarının fazlalığı, kısırlık gibi şikayetlere sebep olabilir. Bazen ise hiçbir şikayet olmaz ve rutin kontroller sırasında belirlenir. Çıkarılmaları kolaydır ve kısa sürede yapılabilir.

Polip Neden Olur

Poliplerin neden oluştuğu konusunda kesin bir sonuç olmamakla birlikte en sık yapılan tanımlamaya göre hücrelerin gereğinden fazla çoğalarak oluşturduğu yapılardır denilmektedir. Vücudun farklı dokularında görülebilen polipler için farklı nedenler belirtilebilir.

Endometrial polip türleri rahimde ortaya çıkar. Bu tip poliplerin ortaya çıkışındaki ana etken dolaşımda bulunan fazla östrojendir. Meme kanserinde tedavisinde sıklıkla kullanılan tamoksifen adlı ilacın endometrium tabakasında polip ortaya çıkma riskini arttırdığı bilinmektedir. Bağırsakta ortaya çıkan poliplerin ana sebepleri: stres, kötü beslenme, hareketsizlik gibi şeylerdir. Ses telleri ve bademcik gibi organlarda polip görülmesi ise sigara ve alkol tüketiminin sıklığı ile açıklanmaktadır. Bu nedenlerden hiçbiri olmasa dahi genetik yatkınlık polip oluşumuna yol açabilir.