Gebelikte Bebek Hareketliliği

Gebelikte Bebek Hareketliliği

Bebek Hareketleri İlk Ne Zaman Hissedilir? Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 15 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler. Bebek hareketlerine konsantre olarak izleyen anne adayı bu hareketleri en net 5. ayda hissedebilir. Bebeğin bir saatte en az 4 hareketi normalde hissedilir. Bebeklerin çok hareket etmelerinin ise sakıncası yoktur. 

Bebekler Kaç Kez Hareket Ederler?

Bebekler anne karnında çok hareket ederler ancak hareketlerinin hepsinin anne tarafından hissedilmesi beklenmez. Anne iş yaparken, başka şeylerle meşgul iken ayakta veya yürürken bu hareketleri algılayamaz. Bebek hareketlerinin çoğunu hissedilebilmesi için oturur veya uzanır pozisyonda olması başka bir işle meşgul olmadan konsantre olarak bu hareketleri algılaması mümkündür. Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.

40.haftaya gelmiş bebeklerde biraz hareketin azaldığı gözlemlenmiştir. Ancak sola yatar vaziyette 1 saatte en az 4 hareket yine de hissedilir. Bebek hareketlerinin her zamankinden fazla azaldığı düşünülüyor ise Nst, ultrason ile amnion sıvı bakılması ve biyofizik profil ile kontrol önerilir.

Bebek Hareketleri Gerçekten Önemli mi?

Bebek hareketlerinin tıbbi açıdan önemi ise bu hareketlerin bebeklerde yeterli bir kan akımının olduğu, bebeğin beslenmesinin normal ve anne karnında sağlıklı olduğunun göstergesi olarak kabul edilmiştir.

Bebek Hareketleri Neden Azalır?

Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma olduğunda, bebeğe plasantadan yeterli kan akımı geçişi olmadığında veya büyüme geriliklerinde bebek hareketleri azalabilir. Ancak bazen anne yorgun olup hissedemeyebilir.

12 saatlik bir takipte bebek hareketlerinin 20 nin üzerinde olması yeterlidir. Bebeklerde hissedilen bu hareketler bebeklerin anne karnında sağlıklı beslendiğinin göstergesidir.

Çok veya Az Hareketli Olması Ne Anlatıyor ?

Anne karnında çok tekme atan bebeklerin doğduktan sonra daha hareketli olduğu ya da hareketsiz bebeklerin sakin olduğu düşünülür. Bu yorumun bilimsel bir dayanağı mevcut değildir. Ancak anne karnında çok hareketli olanların, daha çabuk sinirlenen bebekler olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, bazı söylentilerin aksine, bebek hareketleri ile cinsiyetinin de herhangi bir bağlantısı yoktur. 

Anne karnındaki hareketler, bebeklerin biyolojik ritmi; annenin yemesi, hareketleri ve uyku durumundan de etkilenir. Aşırı stresli annelerin bebekleri, normalden daha aktif olur (yüksek adrenalin, kortizol). Başka bir çalışmaya göre ise; iyi beslenen, az stresli ve toksin almayan anneler, hamilelik dönemlerinde fetüs ile güzel ve keyifli zaman geçirirlerse, çocukları daha zeki, konuşma kabiliyeti daha iyi, hareketleri daha dengeli ve sosyal olarak daha uyumlu olur. Günün yaklaşık yüzde seksenini uyuyarak geçiren fetüs, otuz ikinci haftadan itibaren REM uykusu (hızlı göz hareketleri) ile birlikte rüya görmeye ve bu esnada hızlı göz hareketlerini yapmaya başlar. Ultrasonografi ile bebeğin gülümsemesi, kaşlarını çatması, ağzını ve gözlerini açıp kapaması rahatlıkla izlenebilir.

Bebek Hareketleri Az ise Hangi Testler Yapılır?

Bebek hareketlerinin az olduğunu söyleyen gebe başvurduğunda ultrason ile suyu değerlendirilir. Plasenta yani çocuğun beslenmesini sağlayan eş denilen yapı incelenir, damar akımları kontrol edilir. Çünkü suyu az olan veya plasental beslenmesi yetersiz olan bebeklerin hareketlerinde azalma gözlenir. Biyofizik profile bakılıp bebek hareketleri, kas tonusu incelenir.

Nst de en önemli testlerimizdendir. Normalde uygun görüldüğünde 32. Haftadan itibaren yaptığımız Nst, şikayet varsa ya da bebeğin suyunda azalma ve plasental beslenme bozukluklarında daha erken haftalarda yapılmaya başlanır. Nst de bebek harketleri  ile kalp atış hızındaki değişimlere bakılır. En sık kullanılan testlerdendir.