Hpv Testi / Aşısı

Hpv Testi / Aşısı

Hpv testi; Rahim ağzından sürüntü şeklinde akıntı örneği alınır. Kolay ve  ağrısızdır. 1 hf ile 1 ay içinde sonuç çıkar. HPV nin riskli tiplerinin mevcut olup olmadığı belirlenir. Çıkan HPV tipine göre takip veya tedavi planlanır.   HPV aşısı; HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonundan, HPV ile ilişkili kadında rahim ağzı, dış genital organlar, makat, erkekte penis ve makat, her iki cinsiyette baş-boyun ve boğaz kanserlerinden ve siğillerden korunmaya yarayan bir aşıdır.

Human Papilloma Virüs yani HPV yaygın görülen, belirti göstermeyen, oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. 200 civarında HPV tipi mevcuttur. Ancak bilinen  yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri mevcuttur. Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserleri ve ilgili prekanseröz (kanser öncü hücreleri ) lezyonlar; erkeklerde ise bunların yanında anüs ve penis kanserleri ile ilişkilidir.

Human Papilloma Virüsün (HPV) ana bulaşma yolu cinsel ilişki ile olur. Enfekte bir kişinin vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşır. Oral veya anal yolla enfekte bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşma olur veya cilt bütünlüğü bozulmuş enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla da bulaşabilir. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir. Ancak her ilişki öncesi kondom kullanımı yine de önerilmektedir. 

Serviks kanseri denilen rahim ağzı kanserinin en önemli risk faktörü HPV virüsüdür. Piyasadaki HPV aşıları ikili aşı, dörtlü aşı ve dokuzlu aşıdır.

İkili aşı kansere en sık sebep olan HPV tip 16 ve 18’e karşı koruyuculuk sağlar.

Dörtlü aşı ise HPV tip 16 ve 18’in yanı sıra genital siğillere en sık sebep olan HPV tipleri 6 ve 11’e karşı da koruyuculuk sağlar.

Dokuzlu aşıda ise ek olarak risk grubundaki 31-33-45-52 ve 58 tipleri yer alır.

Dörtlü ve dokuzlu aşılar hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilen aşılardır. Bu aşı, kız çocuklara veya kadınlara virüsle karşılaşmadan önce yapıldığında rahim ağzı kanseri olgularının önemli bir kısmının önüne geçer. Aynı zamanda vajinal kanser ve vulva kanseri gibi genital kanserlere karşı da koruyucudur. Ayrıca bu aşı hem erkeklerde hem de kadınlarda genital siğilleri, HPV ile ilişkili anal kanserleri, ağız kanserlerini, baş ve boyun kanserlerini önler.

HPV aşısının kız çocuklar kadar erkek çocuklarda da uygulanmak istenmesinin nedenlerinden biri olarak erkekleri aşılamanın erkeklerden kadınlara HPV bulaşma riskini de azaltacağının öngörülmesi olarak gösterilir.

CDC’nin (Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri) önerilerine göre 11-12 yaşındaki kız ve erkek çocukları HPV aşısı ile aşılanmalıdır. Ancak aşılama en erken 9 yaşından sonra olmalıdır. Bu yaş aralığı, kız ve erkek çocukların 11-12 yaşlarında virüsle karşılaşmamış olması göz önüne alınarak belirlenmiştir. Kişi, daha önce HPV ile enfekte olmuşsa aşının koruyuculuğu daha az olur. Ayrıca aşı cevabı genç yaşlarda daha iyi oluşur. Bu yaşlarda ilk doz aşı ile ikinci doz arasında en az 6 ay bulunmalıdır. 15 yaşına kadar iki doz aşı HPV’ye karşı koruyuculuk sağlarken 15 yaş sonrası aşının koruyuculuk sağlayabilmesi için üç doz aşı uygulanmalıdır.

FDA, aşının 9-45 yaş aralığında uygulanabileceğini belirtmiştir. Ancak 27-45 yaş aralığındaki kişilerin aşı olmadan önce doktor tavsiyesi almalarının daha uygun olacağı belirtilir.